Referencia

Bonyhádi szennyvíztisztító telep

A bonyhádi szennyvíztisztító telep fogadja Bonyhád, Cikó, Nagymányok, Kakasd, Kismányok településeken keletkezett szennyvizeket Az új szennyvíztisztító telep névleges hidraulikai kapacitása 2.300 m3/nap. Bonyhádról és a hozzá tartozó külterületi részekről beszállítható szippantott kommunális szennyvíz mennyisége 40 m3/nap.

A kivitelezési munkák során teljesen új technológia került kiépítésre, a meglévő műtárgyak nagy része elbontásra került.

A beérkező nyers szennyíz az új fogadó műtárgyba érkezik. A műtárgy föld alatti rész monolit vasbeton, a felépítményi rész acél könnyűszerkezet szendvicspanel burkolattal ellátva. Az itt elhelyezett gépi durva rács szűri ki a beérkező szennyvízből a nagyobb mechanikai szennyeződéseket, amit a gép az épületben elhelyezett konténerbe továbbít. Az így megszűrt szennyvizet 4 db nagyteljesítményű szivattyú továbbítja az új BIOCOS műtárgyba.

A telep legnagyobb és leglátványosabb része az új BIOCOS medence. Ebben a műtárgyban zajlik le a biológiai tisztítás teljes folyamata. A vasbeton műtárgy alapterülete: 40×45 méter, a falak magassága 7,0 méter. A medencék üzemi térfogata eléri a 10.000 m3-t. A műtárgy építéséhez 400 tonna betonacélt és 2500 m3 betont használtunk fel.

A BIOCOS medencéhez közvetlen hozzáépítve új kétszintes technológiai gépház épült. A földszinti része monolit vasbeton, az emeleti rész acél könnyűszerkezet szendvicspanel burkolattal ellátva. A földszinti részen kerültek elhelyezésre a konténer helyiségek, vegyszer helyiség, fúvó gépház. Az emeleti részen kapott helyet az iszapvíztelenítő gépház és a kombinált mechanikai tisztító berendezés.

A telepen keletkezett iszap víztelenítéséhez egy kör alakú 9,0 méter átmérőjű 5,0 méter falmagasságú monolit vasbeton sűrítő műtárgy épült.

A műtárgyak közötti összeköttetések biztosításra az udvartér részen teljesen új technológiai csővezetékek, erősáramú és irányítástechnikai kábelek kerültek lefektetésre. Új térvilágítási hálózat készült.

A megfelelő közlekedések biztosítása érdekében a telepen új aszfalt burkolatú úthálózat és új közlekedő járdák épültek.

A BIOCOS műtárgyból a tisztított víz az új fertőtlenítő medencébe gravitációs úton jut el. A fertőtlenítő műtárgy labirintus kialakítású monolit vasbeton medence. Itt szükség estén lehetőség van fertőtlenítő szer adagolásra a tisztított szennyvízhez.

A fertőtlenítő medencéből a tisztított víz gravitációs úton folyik be a telep melletti Völgység patakba.

A telepen dolgozó személyzet részére a megfelelő munkakörülményeket az új kezelő épület biztosítja. Ebben az épületben lettek kialakítva a hatósági előírásnak megfelelő szociális helyiségek, vezetői iroda, valamint a diszpécser helység. A kezelő személyzet a diszpécser helységben elhelyezett számitógépes megjelenítésen követheti figyelemmel a telep teljes működését. Üzemzavarok estén a kezelő személyzet ezen keresztül közvetlen beavatkozásokat végezhet el.

Categories